петак, 14. октобар 2011.

ZVANIČNA PROMOCIJA ORUŽANIH SNAGA KOSOVA 2012. GODINE


Brigada po brigada - Vojska

Oružane snage Kosova biće promovisane 2012. godine. Brojaće oko 3.500 vojnika, a činiće ih lako naoružana brigada sa dodatnim jedinicama. Ključni deo te formacije činiće jedinica za brzo delovanje sa 1.540 vojnika, sa dva pešadijska bataljona od po 513 vojnika, obaveštajnom službom i izviđačkim bataljonom (320 ljudi), a pozadinsku podršku obezbeđivaće 120 ljudi

Miodrag Dinić

Danas na Kosmetu figuriraju Kosovske bezbednosne snage (KBS) sa oko 2.500 pripadnika. One su pod Ministarstvom za Kosovske bezbednosne snage (MKBS), na čijem je čelu Agim Čeku. Zadatak MKBS, koje su ujedno i najviši nivo Generalštaba KBS, jeste da formuliše, primeni, procenjuje i razvija strategije i aktivnosti u okviru demokratske vlasti i u skladu sa Ustavom i zakonima takozvane Republike Kosovo.
Timothy Orr, Agim Čeku i Sujlejman Selimi
Kosovske bezbednosne snage su obučene da odgovore na krizne situacije na Kosovu i u inostranstvu, da vode operacije civilne zaštite (na Kosovu) i pružaju pomoć civilnim vlastima prilikom elementarnih nepogoda, te da dejstvuju u drugim vanrednim  prilikama. Te dužnosti obuhvataju potrage i spasavanja, uklanjanje eksplozivnih materijala, kontrolu i čišćenje opasnih materija, gašenje požara i druge poslove humanitarne pomoći. KBS će, navodno, predstavljati i štititi sve stanovnike Kosova. 
No, kako je Kosovo samoproklamovalo nezavisnost, Priština je odmah ukazala na potrebu postojanja oružanih snaga te kvazidržave. Albanski lideri navode da gotovo sve države imaju vojsku. Ako se sruši stub bezbednosti, navode oni, država će biti oslabljena. Kosovo ima mnoštvo slabosti u institucijama i infrastrukturi koje doprinose društvenim neuspesima. Promovisanje popularnosti, autoriteta i  profesionalizma doprinelo bi stvaranju trajnih institucija na Kosovu i tako ojačalo državu. Ako je dobro organizovana, vojska može biti moćno sredstvo za razvoj stabilnog društva.
Projektom o ustrojstvu oružanih snaga Kosova, koji je vodio direktor Ženevskog centra za kontrolu oružanih snaga (DCAF) Teodor Vinkler, Priština je dobila pravo na ustrojstvo vojske. Prema raspoloživim podacima, vojska bi imala 3.500 pripadnika, koji bi bili raspoređeni u lako naoružanu brigadu sa dodatnim jedinicama. Ključni deo te formacije bila bi jedinica za brzo delovanje, sa 1.540 vojnika, sa dva pešadijska bataljona od po 513 vojnika, obaveštajnom službom i izviđačkim bataljonom (320 ljudi), i pozadinska podrška sa 120 ljudi. Postojeća civilna zaštita i njena infrastruktura podvešće se pod jaku kopnenu zaštitu od 916 vojnika. Tri regionalne komande zadržaće aspekte teritorijalne zonske strukture, biće povezane sa opštinama, zadužene za regrutaciju, rezervu i ,,opštu mobilizaciju”. Ostale glavne komande bavile bi se obukom, doktrinom i logističkom podrškom.
Drugi elementi, u bataljonu za podršku Glavnom štabu biće: vojna policija (75), ceremonijalna garda (90) i  četiri helikoptera. Postepena obuka, sa naglaskom na brigadi za brzo delovanje, predviđena je do kraja 2011, a oružane snage treba da se promovišu 2012. godine. Određene jedinice mogle bi biti smanjene ili eliminisane, ali je teško stvoriti koherentnu vojsku sa manje od 2000 do 2500 vojnika. To pokazuje i sadašnji broj pripadnika Kosovskih snaga bezbednosti.
Plate i troškovi održavanja kampova nisu toliki problem kao što je nabavka i održavanje naoružanja i opreme, potrošnih delova i goriva. Helikopteri su preskupi i sredstva za njihovu nabavku obezbediće se   donacijama. Svakako postoji i veća potreba za transportnim vozilima.
            Očigledno, dok Beograd pregovara sa Prištinom, vlada takozvane države Kosovo ništa ne prepušta slučaju i sprovodi svoj plan i na planu bezbednosti koji podržavaju Sjedinjene Države i većina država NATO-a. Po svemu sudeći, bezbednosna situacija Srbije znatno se usložava, mada to vlast u Beogradu demantuje.


Nacionalna garda Ajove partner MKBS

Ministar odbrane Kosova Agim Čeku i komandant BSK-a general-potpukovnik Sujlejman Selimi, su 18.maja 2011, primili general-majora Timothy Orr  i druge više oficire Nacionalne garde Ajove, SAD koji su došli u  zvaničnu posetu MBSK i BSK-a. Delegacija je dočekana svečanom ceremonijom,  svečanog voda  BSK-a, kao i intoniranjem himne obe države, Kosova i SAD. Tom prilikom Čeku je naglasio da je  "počastvovan sa posetom generala Orr, koji je Komandant Nacionalne garde države Ajova, sa kojom je Priština  uspostavila partnerstvo 18. marta 2011."
Pripadnici Nacionalne garde Ajove, nakon posete Ministarstvu SBK, posetili su i Komandu kopnenih snaga (KKS), gde ih je primio komandant KKS-a, general-major Rrahman Rama, komandant Brigade za brzo reagovanje, brigadni-general Nazmi Brahimaj, komandant Komande za obuku i doktrinu Enver Cakići brigadni-general , kao i brigadni-general Imri Ilazi, komandanta Brigade za operativnu podršku Komande kopnenih snaga. Komandant KKS-a i komandanti jedinica KKS-a, američkoj vojnoj delegaciji, prezentirali su rada i aktivnosti jedinica kojima oni komanduju.




           


Нема коментара:

Постави коментар