среда, 5. октобар 2011.

AFERA KARAŠ: SLUŽBENA BELEŠKA VOJNE POLICIJE OD 8. OKTOBRA 2004. (1)

Istina je toliko blizu, a tako daleko

Vladimir Vukčević
Haški optuženik Ratko Mladić nije se 5. oktobra 2004. godine nalazio u vojnom objektu Karaš na Topčideru kada su na tom mestu smrtno stradala dvojica gardista, izjavio je danas tužilac za ratne zločine Vladimir Vukčević. I tek sada to javnost saznaje, a to se pouzdano znalo i ranije. No, ili državi ne ide u prilog da se sazna istina o ubistvu vojnika-gardista u vojnom objektu Karaš ili su tragovi tako uspešno uništeni da ne postoji ni jedan validan materijalni dokaz da je treće lice ubilo gardiste. Da je sve rađeno diletantski bez ili sa namerom govore i mnoge službene beleške i izveštaji stručnjaka koji ukazuju na taj diletantizam

Miodrag Dinić
             
                 Pored obilja dokumentacije koja postoji o slučaju Karaš evo i jedne službene beleške sačinjene 8. Oktobra 2004. godine sa potpisom tada ovlašćenog službenog lica Vojne policije starijeg vodnika Miodraga Trkulje, pod brojem KU broj 218/2004, a bez oznake vojna tajna.
Vuk Tufekdžić
             Na samom početku beleške se navodi da je “dana 5.10. 2004. godine oko 09.35 sati dežurna služba Vojne policije VP 2834 Beograd obaveštena od strane Hitne vojne pomoći VMA, da je u objektu posebne namene Karaš došlo do povređivanja vojnika vatrenim oružjem. Odmah potom o događaju je obavešten dežurni istražni sudija Vojnog suda u Beogradu kapetan prve klase Vuk Tufegdžić, koji je zajedno sa dežurnim zamenikom kapetanom Goranom Rašićem izašao na lice mesta događaja. Dežurna patrola SD Vojne policije VP 2834 Beograd je upućena na lice mesta događaja i isto je obezbedila do dolaska istražnih organa. Po dolasku dežurnog referenta za suzbijanje kriminaliteta starijeg vodnika Miodraga Trkulje i dežurnog kriminalističkog tehničara vodnika prve klase Nikole Vlaisavljevića na lice mesta događaja, a u toku obrade istog tj. vršenja uviđaja, konstatovali smo sledeće: LICE MESTA DOGAĐAJA JE NARUŠENO-POMERENO.
Dragan Jakovljević i Dražen Milovanović
            U belešci se dalje navodi: „Na licu mesta događaja, koje se nalazi u objektu posebne namene Karaš, VP 1024 Beograd, na patrolnoj stazi (betonskoj) koja se proteže pored ograde, između stražarskog mesta 2 i 3, zatičemo beživotno telo vojnika Dragana Jakovljević (pokriveno belim čaršavom)... Tom prilikom je takođe da se nedaleko od mesta gde je pronađeno telo vojnika Dragana Jakovljevića nalazio teško povređeni vojnik Dražen Milovanović..., koji je sa lica mesta događaja ambulantnim kolima Vojne hitne pomoći prebačen na CHP VMA, ali je zbog dobijenih rana ubrzo preminuo. Smrt vojnika Dragana Jakovljevića je konstatovana na licu mesta događaja od specijaliste opšte medicine dr Branke Dimkić-Hrnjak u 10 sati (postoji potvrda o smrti).“

            Iz pomenutog izveštaja se vidi da je na licu mesta izvršeno fiksiranje tragova. I tom prilikom označeni su tragovi:

Trag broj 1 Telo vojnika Dragana Jakovljevića koje je na licu mesta zatečeno u ležećem položaju, okrenuto prednjom stranom tela ka zemlji, a osom tela u pravcu protezanja patrolne staze (delimično pokrivajući iszu), tako da je gornji deo tela tj. njegova glava okrenuta u pravcu stražarskog mesta broj 3.

Trag broj 2 AP M 70 AB2 7,62 milimetra, serijski broj 730870, koja je pronađena sa desne strane tela pored patrolne staze (gledano u pravcu stražarskog mesta broj 3).

Tragovi broj 3 i 4 Čaure kalibra 7,62 milimetra za AP, pronađene su u neposrednoj blizini tela Dragana Jakovljevića, na ivici patrolne staze.

Trag broj 5 Čaura kalibra 7,62 milimetra za AP, pronađena je blizu traga broj 6, na ivici patrolne staze.

Trag broj 6 AP M 70 AB2 7,62 milimetra, serijski broj 733105, koja je pronađena pored patrolne staze, a u neposrednoj blizini mesta gde je lociran položaj vojnika Dražena Milovanovića (trag broj 7).

Trag broj 7 Površinski trag crvene tečnosti nalik na krv, nalazi se na patrolnoj stazi.

Trag broj 8 Čaura kalibra 7,62 milimetra za AP, pronađena pored traga broj 7.

Trag broj 9 Crvena vojnička beretka, pronađena pored traga broj 7.

Trag broj 10 Okvir za AP sa kanticom za ulje iz RAP-a, koji se nalazi pored traga broj 9.

Trag broj 11 Okvir za AP pronađen pored traga broj 9.

Trag broj 12 Mesto projektila I rupu u zemlji u koju je uleteo.

Tragovi broj 13 i 14 Čaure kalibra 7,62 milimetra, pronađene blizu traga broj 7.

Trag broj 15 Površinski trag crvene tečnosti nalik na krv, pronađen na patrolnoj stazi u pravcu straćarskog mesta broj 2.

Trag broj 16 Zaštitna maska pronađena pored patrolne staze gledano u pravcu stražarskog mesta broj 2.

Tragovi broj 17, 18, 19 i 20 Čaure kalibra 7,62 milimetra za AP, pronađene u blizini traga broja 7.

Tragovi broj 21 i 22 Čaure kalibra 7,62 milimetra, pronađene u naknadnom pregledu lica mesta događaja.

Tragovi broj 23 i 24 Čaure kalibra 7,62 milimetra, pronađene u naknadnom pregledu lica mesta događaja.
                                                                                                                                Nastaviće se


Нема коментара:

Постави коментар