понедељак, 25. децембар 2006.

USKORO ARHIVA VBA OD RATA DO 1975.



20. decembar 2006. 10:49 Izvor: Beta

Beograd -- Zoran Stanković potpisao naredbu o arhiviranju građe Vojno-bezbednosne agencije od Drugog svetskog rata do 1975. godine.


Nakon arhiviranja građe sadašnje VBA, nekada Kontraobaveštajne službe (KOS-a) materijal će biti dostupan javnosti u skladu sa zakonom. U izjavi za list Danas, ministar odbrane Zoran Stanković je kazao da će celokupna dokumentacija VBA iz tog periodu biti predata vojnom arhivu, a da će biti arhivirano i dostupno i sve ono što je radila vojna Uprava bezbednosti.Stanković je kazao da će otvaranje tajnih dosijea morati da sačeka donošenje zakona i da je ta odluka u nadležnosti Skupštine Srbije. Govoreći o planiranim promenama u obaveštajno-bezbednosnom sektoru pri Ministarstvu odbrane, u čijem okviru rade Vojnobezbednosna agencija i Vojnoobaveštajna agencija, on je rekao da će do 2010. godine te dve agencije biti objedinjene i da će u njoj raditi oko dva odsto od ukupnog broja zaposlenih u vojsci. "Ta oblast biće definisana strategijom nacionalne bezbednosti, koju izrađuje Vlada Srbije. Ideja je da se uspostavi potpuna civilna demokratska kontrola nad tom oblašću", kazao je Stanković. Inače, u Srbiji je za sada delom
otvoreni dosijei Državne bezbednosti, koji su vođeni do sredine 60-ih godina, a od nedavno i dosijei Ministarstva unutrašnjih poslova o zaposlenima u tom ministarstvu.
25.12. 2006.
VBA PREDALA VOJNOM ARHIVU GRADJU NASTALU DO 1956. GODINE
Predstavnici Vojnobezbednosne agencije (VBA) predali su danas Vojnom arhivu Ministarstva odbrane Republike Srbije u Beogradu arhivsku građu iz perioda od 1944. do 1956. godine. Oko 25 000 stranica dokumenata odnose se na istorijske događaje tokom kojih su bile angažovane vojnobezbednosne službe ondašnje Jugoslavije. Predaja dokumenata pripremljena je na inicijativu VBA, u skladu sa republičkim Zakonom o kulturnim dobrima. Prema slovu tog zakona, i arhivska građa spada u kulturna dobra, pa je Ministarstvo odbrane odlučilo da, preko Vojnog arhiva, naučnoistraživačkim radnicima i javnosti omogući pristup vrednim istorijskim dokumentima.

Нема коментара:

Постави коментар